راهنمای خرید لپ تاپ دست دوم یا استوک
راهنمای خرید لپ تاپ دست دوم یا استوک
خرید لپتاپ نو به خصوص در شرایط فعلی بازار همیشه امکانپذیر نیست و در حالحاضر لپتاپها یکی از گرانترین گجتهای دنیا فناوری محسوب میشوند. طی روزهای گذشته، التهاب ایجاد شده ناشی از تورم، نبود محصولات کافی، بسته بودن گمرک و عدم امکان واردات ضربهی بزرگی به شرایط بازار زده است و شاید افزایش چشمگیر قیمت محصولات هستیم. این موضوع مشکلات گستردهای برای کاربران ایجاد کرده و در طرف مقابل منجر به داغ شدن بازار محصولات دست دوم و لپتاپ شده است.
خرید لپتاپ بالارده دست دوم میتواند باارزشتر از خرید لپتاپ پایینرده نو باشد.
با اینکه اولویت را باید همواره بر خرید محصولات نو گذاشت، اما خرید محصولات دست دوم و استوک در شرایطی خاص ارزش بیشتری را بههمراه خواهد داشت. یکی از مثالهای بارز این موضوع، خرید محصولات ردهبالا و پرچمدار سالهای گذشته (به شرط سالم و تمیز بودن) با قیمتی کمتر از محصولات ردهپایین فعلی است. حتی با وجود استفاده از سختافزاری با توان پردازشی برابر، محصولات ردهبالا به دلیل کیفیت ساخت عالی و دقت بیشتر در مونتاژ قطعات، عمر بیشتری را بههمراه خواهند داشت. این موضوع کمک زیادی به افزایش عمر و دوام لپتاپها میکند.
در این خصوص میتوان از مکبوکها بهعنوان مثال یاد کرد؛ لپتاپهای اپل به لطف کیفیت ساخت عالی عمر بالایی دارند و در صورتی که توان پردازشی آنها در طول زمان پاسخگوی نیاز باشد، تا یک دهه نیز در سطح بسیار خوبی کاربردی خواهد بود. بااینحال، مثل هر دستگاه دیگری، خرید لپتاپ دست دوم هم ریسک زیادی دارد؛ بهخصوص اینکه این کامپیوترهای قابلحمل از قطعات زیادی تشکیل شدهاند و باید مطمئن شوید که تکتک آنها بهدرستی کار میکنند. ممکن است لپتاپی بخرید که در نگاه اول سالم بهنظر برسد، ولی پس از چند ماه خراب شود؛ بنابراین هنگام خرید لپتاپ دست دوم عجله نکنید و وسواس زیادی داشته باشید.
همانطور که پیش از خرید محصولی نو باید در قدم اول نیاز خود را بهخوبی بشناسید. شناخت کافی از کاربری و درنتیجه توان پردازشی مورد نیاز میتواند کمک زیادی به انتخاب بودجه و محصولات ایدهآل کند. مرور صفحات وب، ویرایش اسناد آفیس و تماشای فیلم از سادهترین کاربردهایی است که پردازندههای ردهپایین بازار نیز به خوبی از عهده آنها برخواهند آمد.
در صورتی که کاربریهای حرفهایتری مانند تولید محتوای ویدیویی و صوتی، استفاده از نرمافزارهای مهندسی، انجام بازیهای سنگین و ویرایش تصاویر حجیم بخش زیادی از فعالیت شما را تشکیل میدهند، باید بهدنبال محصولی با توان پردازشی بالا باشید. شناخت صحیح کاربری و نیاز از یک لپتاپ مشخص میکند که دقیقا باید بهدنبال چه مشخصاتی باشید؛ به چه مقدار رم، چه مدل پردازنده اصلی و گرافیکی و چقدر حافظهی ذخیرهسازی نیاز دارید.
تفاوت کامپیوتر و لپتاپ دستدوم استوک، اوپن باکس و ریفربیشد چیست؟
در وهلهی اول لازم است با برخی اصطلاحات و شرایط محصولات در دنیای فناوری آشنا شوید. در کنار فروش محصولات نو، احتمالا با واژههایی اعم از دستدوم، استوک، ریفربیشد و اپنباکس مواجه شدهاید که قیمت کمتری نسبت به انواع نو و آکبند دارند. اما هر یک از این محصولات به چه معنا هستند؟
کامپیوتر و لپتاپ دست دوم چیست؟
واژهی دستدوم به کالاهایی گفته میشود که توسط کاربران (چه کاربران خانگی چه سازمانهای تجاری) استفاده شده است. دستگاهی که حتی برای یک دقیقه نیز استفاده شده باشد، واژهی دست دوم به آن تعلق میگیرد. محصولات دستدوم بسته به نحوهی استفادهی کاربران شرایط متفاوتی دارند. بهعنوان مثال خرید محصولاتی که چندین سال و تحت فشار کاری سنگین فعالیت کردهاند، پیشنهاد نمیشود. این در حالی است که برخی محصولات دستدوم به واسطهی استفادهی اندک و مراقبت کاربر قبلی، بهدلیل افت قیمت ارزش خرید بسیار بالایی دارند. برای خرید کالای دستدوم باید شکیبا باشید و کانالهای فروش را بهصورت پیوسته رصد کنید تا بهترین لپتاپ مناسب برای خود را بیابید.
کامپیوتر و لپتاپ استوک چیست؟
ابتدا که واژهی استوک در ایران با سایر مناطق جهان تفاوت اندکی دارد. استوک (Stock) در زبان انگلیسی بهمعنای کالای موجود در انبار یا ذخیره گفته میشود. فروشندگان بزرگ خارج از ایران شرایط ویژهای جهت عودت کالا برای مشتریان تدارک دیدهاند. این موضوع باعث میشود که تعدادی کالای فروخته شده پس از استفادهی کاربران، به دلایل مختلفی به فروشگاهها بازگردد.
این کالاها به انبارهای فروشگاه منتقل میشوند و پس از دریافت درجهبندی کیفی، به فروش میرسند. برخی مواقع هزینهی نگهداری این دسته از کالاها برای فروشگاهها حتی بیشتر از ارزش کالا خواهد شد و در همین راستا اقدام به فروش کالاها با قیمت بسیار کمتری میکنند. درحالیکه به اعتقاد فروشندهها واژهی استوک به محصولاتی با شرایط مذکور تعلق مییابد که این تعریف هم اشتباه است، اما این تعریف نیز در حال حاضر جایی در تفکر فروشندگان تجهیزات کامپیوتری ندارد.
واژهی استوک در بازار ایران بهصورت تدریجی تغییر کاربری داد و اکنون به کالاهای دستدوم نیز این واژه گفته میشود. درحالیکه محصولات استوک قاعدتا باید شرایط مطلوبتری نسبت به انواع دستدوم داشته باشند، اما شاهد فروش کالاهایی بسیار قدیمی و شرایط فیزیکی نامطلوب با عنوان استوک هستیم.
شرکتهای بزرگ جهانی برای تأمین نیازهای خود، قراردادهای بزرگی با برندهای نامدار جهانی انعقاد میکنند. بهعنوان مثال با مراجعه به اچپی، چندین هزار کامپیوتر و لپتاپ برای استفادهی کارکنان خود سفارش میدهند. این دسته از قراردادها سود سرشاری را عاید شرکتهای تأمینکننده میکند که منجر به ایجاد رقابتی سنگین بین تأمینکنندگان میشود. برخی مواقع حتی شرکتها با قیمتی بسیار اندک اقدام به فروش محصولات خود به سازمانها میکند تا تنها بازار گستردهتری در مقایسه با رقبا داشته باشد.
این موضوع منجر به کوتاه شدن چرخهی بهروزرسانی تجهیزات سازمانها میشوند. اما تجهیزات قدیمی عموما بهصورت کلی و با قیمتی بسیار مقرونبهصرفه برای استفاده در بازارهای جهان سوم به فروش میرسند. عموما این دسته از محصولات در بازار ایران با نام استوک به فروش میرسند؛ کامپیوتر، لپتاپ و مانیتورهای دستدوم و سازمانی که بهصورت عمده وارد بازار کشورمان شدهاند.
کامپیوتر و لپتاپ اوپن باکس چیست؟
محصولات اوپن باکس (open box) همان تعریف اشتباه واژهی استوک در کشورمان است. این دسته از محصولات بهدلایل متعددی اعم از نارضایتی خریدار، وجود نقص فنی، وجود ایرادات ظاهری مثل خطو خش، یافتن قیمت ارزانتر، ارسال نمونهی اشتباه پس از خرید و باز شدن جعبه توسط کاربر، به فروشگاه بازگردانده میشوند. فروشگاهها نیز با بررسی شرایط دستگاهها، اقدام به فروش آنها با قیمتی پایینتر به خریداران میکنند.
دیجیکالا چندی پیش محصولات این چنینی را طی طرح ویژهی اوپنباکس خود عرضه میکرد که به دلایل مختلفی این طرح لغو شد. به همین دلیل در حال حاضر یافتن محصولات اوپنباکس در ایران امری دشوار است. پس از خرید کامپیوتر و لپتاپ اوپنباکس حتما باید به بررسی شرایط اعلام شده از سوی فروشنده و بررسی سایر جوانب فنی و ظاهری پرداخت. البته در نظر داشته باشید که در بسیاری از مناطق جهان، اوپنباکسها صرفا مشکل فنی نداشته و به دلایل دیگری به فروشگاه بازگشت داده شدهاند. با این حال بهدلیل باز شدن جعبه و استفاده توسط سایر افراد، حتما متعلقات جعبه و شرایط دستگاه را با دقت بررسی کنید.
کامپیوتر و لپتاپ ریفربیشد یا ریفر چیست؟
«ریفربیشد» (Refurbished) به محصولاتی گفته میشود که به دلیل وجود نقص فنی به سازنده بازگردانده شده است. سازنده نیز پس از رفع نقص موجود، محصول را مجدد به فروش میرساند. اما این دسته از محصولات با نام نو به فروش نمیرسند و لقب ریفربیشد را با خود به یدک میکشانند. شرایط فروش و گارانتی ریفربیشدها به شرکتهای سازنده بستگی دارد و نمیتوان قانون کلی برای آن ارایه کرد. کامپیوترهای ریفربیشد قیمت بیشتری در مقایسه با دیگر انواع دست دوم دارند، ولی ریسک خرید آنها بهمراتب کمتر است.
لپتاپهای ریفربیشد بهصورت مستقیم از طرف سازنده یا فروشگاههای معتبر فروخته میشوند. این دسته از محصولات حتی در برخی فروشگاهها «رتبهبندی» میشوند که تفاوت آن با نمونههای نو بهتر مشخص شود. از آنجایی که لپتاپهای ریفربیشد بهصورت کامل توسط متخصصان تعمیر و تا جای ممکن به لپتاپهای دست اول نزدیک شدهاند، ریسک خرید کمی دارند و خیالتان از بابت سالم بودن قطعات داخلی دستگاه راحت است. البته پیدا کردن فروشگاههایی که لپتاپ ریفربیشد بفروشد، حداقل در بازار ایران، کار دشواری است.
لپتاپهای ریفربیشد به دو دسته تقسیم میشوند: ریفربیشد شده توسط شرکت سازنده (Factory Refurbished) و ریفربیشد شده توسط کاربر (User Refurbished). دسته اول، آنهایی هستند که دوباره وارد خط تولید کارخانه شدهاند و همه استانداردهای لپتاپی سالم را دارند. دسته دوم آنهایی هستند که توسط سایر شرکتها مورد بازسازی قرار گرفتهاند و تضمین کمتری برای کیفیت آنها وجود دارد؛ بنابراین بهدنبال لپتاپهایی باشید که توسط شرکت سازنده ریفربیشد شده باشند.
از فروشگاههای معتبر خرید کنید
فروشگاههای اینترنتی زیادی وجود دارند که نماد الکترونیک دارند و لپتاپهای استوک، دست دوم یا ریفربیشد میفروشند. پس اگر نمیخواهید بهصورت حضوری لپتاپ دست دوم بخرید، سراغ فروشگاههایی بروید که نماد الکترونیک داشته باشند و چهبهتر لپتاپ فروختهشده را گارانتی هم بکنند. بهعلاوه، اکثر این سایتها مهلت تست چندروزه هم در اختیارتان قرار میدهند تا بتوانید همه قسمتهای لپتاپ را بررسی کنید. به صفحات اینستاگرام و وبسایتهایی که اعتبار خاصی ندارند، اعتماد نکنید.
اگر میخواهید لپتاپ دست دوم را از سایتهای درج آگهی مثل دیوار یا شیپور و از اشخاص بخرید، حتما معامله را بهصورت حضوری انجام دهید. هرچقدر هم که اطلاعات دقیقی در مورد لپتاپ در آگهی نوشته شده باشد، تا زمانیکه آن را در حضور فروشنده نبینید و بررسی نکنید، از سلامت آن مطمئن نخواهید شد. اگر فرصت تست کافی در حضور فروشنده نداشتید، مهلت تست حداقل ۲۴ ساعته از او بگیرید. اگر فروشندهای تأکید داشت که هیچ مهلت تستی به شما نمیدهد، مطمئن باشید که دستگاه مشکلی دارد که در درازمدت مشخص میشود.