4 تاندربولت Thunderbolt چیست و چه کاربردی دارد؟

4 تاندربولت Thunderbolt چیست و چه کاربردی دارد؟

تاندربولت Thunderbolt چیست و چه کاربردی دارد؟

Thunderbolt.svg
تاندربولت Thunderbolt

تاندربولت چیست؟

تاندربولت یا ثاندربوُلت (Thunderbolt) یک رابط برای ارتباط بین کامپیوتر و لپ تاپ به لوازم جانبی است که در سال 2011 معرفی شد. کمپانی اینتل این رابط را برای کامپیوترها و لپ تاپ های اپل توسعه داد و پس از آن به دلیل پتانسیل بالا، پای این پورت به گجت های زیادی باز شد. تاندربولت بر روی مک بوک ایر یا مک بوک پرو های اپل مورد استفاده قرار می گیرد و در برخی از مادربرد های دسکتاپ نیز می توانید آن را بیابید.

این رابط نتیجه رقابت اینتل با پورت USB بود و این کمپانی قصد داشت استانداردی را به جهان معرفی کند که همانند USB فراگیر باشد، اما داده های بیشتری با سرعت بالاتر توسط آن منتقل شوند. تاندربولت در 2 مدل فیبر نوری و مسی تولید می شود؛ مدل های فیبر نوری قیمت بالایی دارند و در دستگاه های کمتری تولید می شوند، این مدل های می توانند تنها اطلاعات را منتقل کنند.

اما مدل های مسی علاوه بر انتقال اطلاعات می توانند وظیفه شارژ گجت را نیز بر عهده بگیرند. به طور کلی تاندربولت یک پورت برای شارژ و انتقال اطلاعات است که عملکردی مانند USB دارد اما سرعت و کارایی آن فراتر از USB می رود. این رابط می تواند تا 32 گیگابیت در ثانیه سرعت انتقال اطلاعات را ارائه دهد که سرعت بسیار بالایی محسوب می شود.

نسخه های مختلف تاندربولت

نسخه های مختلف تاندربولت قابلیت های مختلفی ارائه می کنند و هر کدام ویژگی های خاصی ارائه می دهند. در مدل های اولیه تاندربولت به دلیل هزینه تولید بالا و کمیاب بودن این رابط، بیشتر استفاده ها برای امور صنعتی بود و به غیر از محصولات اپل کمتر دیوایسی را می توانستید با پشتیبانی از این استاندارد پیدا کنید. اکنون اما شرایط فرق می کند و بسیاری از متخصصان از تاندربولت به عنوان آینده رابط های کامپیوتری یاد می کنند.

همانطور که گفتیم، تاندربولت از سال 2011 توسط اینتل در حال توسعه است و این کمپانی همواره تلاش کرده تا این رابط را در شرایط بهتری نسبت به رقبا نگه دارد. اکنون و در زمان نوشتن این مقاله، تاندربولت، 4 نسخه اصلی دارد که در ادامه هر کدام را به صورت جداگانه مورد بررسی قرار می دهیم تا با ویژگی ها و کاربردهای هر کدام بیشتر آشنا شوید.

تاندربولت 1

تاندربولت 1 اولین نسخه ای از این استاندارد بود که در فوریه 2011 معرفی شد و در مک بوک پرو اپل مورد استفاده قرار گرفت. این پورت از استاندارد Displayport 1.1a و PCI Express 2.0 در حالت 4 مسیره به صورت یکجا بهره میبرد. پهنای باند این رابط 10 گیگابایت در ثانیه بود. این کابل از انتقال دیتا به صورت دوکاناله پشتیبانی می کرد و به همین دلیل یکی از سریع ترین رابط ها در زمان عرضه خود بود.

image 2

تاندربولت 2

در 19 آگوست سال 2013 اینتل از تاندربولت 2 رونمایی کرد تا پشتیبانی خود از این پورت را به همگان اعلام کند. تاندربولت 2 از نظر ظاهری هیچ تفاوتی با نسخه اولیه نداشت و تنها از لحاظ پهنای باند و سرعت انتقال اطلاعات دستخوش تغییر شده بود. از سوی دیگر به دلیل شباهت تاندربولت 1 و 2 از لحاظ ظاهری، امکان اتصال تاندربولت 2 به نسخه 1 نیز وجود دارد.

تاندربولت 2 از دو کانال 10 گیگابایتی برای انتقال اطلاعات استفاده می کند که این ویژگی امکان انتقال اطلاعات در پهنای باند 20 گیگابایت در ثانیه را ارائه می کند. بدین ترتیب می توان گفت سرعت انتقال دیتا این نسخه نسبت به نسل قبل 2 برابر شده است. این نسخه همچنین از استاندارد های PCI Express 2.0 و Displayport 1.2 پشتیبانی می کند که امکان اتصال نمایشگر های 4k را نیز فراهم می کند.

تاندربولت 3

تاندربولت 3 دقیقا همان جایی است که همه چیز را برای این استاندارد تغییر داد، این بروزرسانی را می توان انقلابی برای تاندربولت و شاید همه پورت های جهان دانست. اینتل در ماه می 2017 این نسخه را در حالی معرفی کرد که طراحی ظاهری آن به طور کلی دچار تغییر شده بود.

در کمال تعجب این نسخه با پورت تایپ سی یکی شد و یک رابط بی نقص را به وجود آورد. بدین ترتیب رابط تاندربولت دیگر ظاهر قدیمی خود را ندارد و به شکل کانکتور های تایپ سی ارائه می شود. این ویژگی علاوه بر این که امکان اتصال 2 طرفه را فراهم می کند، موجب یکپارچه شدن پورت های تمامی لوازم می شود. تاندربولت 3 علاوه بر تغییرات ظاهری، دچار یک جهش موفق در بخش پهنای باند شده و اکنون می تواند با سرعت بی نظیر 40 گیگابیت در ثانیه داده های تان را انتقال دهد.

تاندربولت 4

پس از 3 نسل بروزرسانی، اینتل در سال 2020 از نسخه چهارم تاندربولت رونمایی کرد. این بروزرسانی در واقع یک بهینه سازی از نظر امنیتی و کارایی برای تاندربولت بود و می توان گفت اکنون این استاندارد در کاملترین حالت خود به سر می برد. مهم ترین ویژگی این رابط، افزایش پهنای باند PCI Express از 16 گیگابیت به 32 گیگابیت در ثانیه است تا در صورت اتصال کارت های گرافیک یا کارت های توسعه جدید مشکلی نداشته باشید. تاندربولت 4، اکنون از قابلیت Sleep Mode نیز پشتیبانی می کند، این قابلیت امکاناتی برای مصرف بهینه انرژی و صرفه جویی در مصرف باتری ارائه می دهد.

اتصال نمایشگر‌

یکی از ویژگی های مهم تاندربولت، پشتیبانی از استاندارد DisplayPort می باشد. همانطور که میدانید DisplayPort یک رقیب مستقیم برای HDMI است و تمام ویژگی های آن را ارائه می کند. بنابراین با استفاده از یک کابل تاندربولت می توانید هر نمایشگری را به لپ تاپ یا کامپیوتر خود متصل کنید.

به همین دلیل برخی از مانیتور های موجود در بازار، با رابط تاندربولت عرضه می شوند. در نسخه آخر این رابط، امکان اتصال نمایشگرهای 8K با نرخ بروزرسانی 60 هرتز وجود دارد که تضمین می کند این رابط تا چندین سال آینده هیچ مشکلی در سرعت پهنای باند نخواهد داشت. همچنین به وسیله یک هاب تاندربولت، می توانید 2 نمایشگر 4K را نیز به لپ تاپ یا کامپیوترتان متصل کنید.

سرعت انتقال داده‌

آخرین نسخه تاندربولت از استاندارد USB 4 نیز پشتیبانی می کند، این ویژگی موجب می شود در هنگام انتقال اطلاعات نیز بتوانید به روی این رابط حساب کنید. به عنوان مثال، با استفاده از کابل تاندربولت می توانید درایو های پرسرعت SSD را به سیستم خود متصل کنید و با سرعتی بی نظیر داده های خود را منتقل کنید.

تاندربولت 4 توانایی انتقال اطلاعات با حداکثر سرعت 5 گیگابایت در ثانیه را فراهم می کند که این عدد از حداکثر سرعت بسیاری از SSD ها هم بیشتر است. همچنین در هنگام اتصال هاب تاندربولت، می توانید هارد های اکسترنال، فلش مموری ها، کارت های حافظه و دیگر تجهیزات ذخیره سازی را بدون هیچ مشکلی به سیستم متصل کنید و داده های خود را در سریع ترین زمان ممکن منتقل کنید.

انتقال برق

یکی از ویژگی هایی که در مورد رابط تاندربولت به ان اشاره کردیم، امکان شارژ لپ تاپ می باشد. تاندربولت 4 از استاندارد PD یا Power Delivery پشتیبانی می کند و می تواند لپ تاپ تان را با حداکثر توان 100 وات شارژ کند. Power Delivery یک استاندارد شارژ سریع است که می تواند به صورت خودکار توان مورد نیاز وسیله متصل شده برای شارژ را تشخیص دهد و جریان برق را متناسب با نوع باتری تنظیم کند.

این ویژگی موجب سلامت هرچه بیشتر باتری در طولانی مدت می شود. بدین ترتیب تنها به وسیله یک کابل Type C با استاندارد تاندربولت و یک پاوربانک با پشتیبانی از PD می توانید لپ تاپ تان را در هر شرایطی شارژ کنید.

تاندربولت Thunderbolt چیست و چه کاربردی دارد؟

نوید وب‌سایت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *